POSEHISTORIA

Seuraavassa on esitetty posemme historia aina siitä hetkestä kun suomalaiset rupesivat pyörittämään posea, siihen hetkeen saakka kun pose suljettiin ja purettiin. Tälle osastolle pyydämme apua lukijoiltamme eli jos sinulla on tarinaa tai valokuvia liittyen asemaan 9-36 niin laita materiaalia tulemaan. Emme voi tarkistaa kaikkien tapahtumien todenmukaisuutta, joten jos huomaat, että tieto on virheellinen niin ilmoita ja oikaisemme sen.
 
1982 Suomalaiset aloittavat aseman 9-36 ja tsekkarin 9-37 pyörittämisen. Katso lehtikuvaA
1983  
1984

Jokainen vartioryhmä heitti pykälää vuorollaan mäen päällä sijaitsevalla 1. JK:n komentopaikalla eli Valassa, jossa sijaitsi OP-34. Tämä vuoro kesti aina kuukauden kerrallaan. Oli ilo päästä aina takaisin "litanille". Pose oli paljon pienempi siihen aikaan. Oli kaksi miehistöparakkia,ruokala, sauna ja wc. Kuorma-autoja oli kaksi sekä posenpäällikön "lantikka". Pieniä välikohtauksia oli sillointällöin mutta ei mitään suurempaa hässäkkää. Katso valokuvatA

1985  
1986  
1987

ASEMAN VALTAUS: Koko 36:n valtaus sai alkunsa vastarintaliikkeen epäonnistuneesta iskusta ala-asemalle. Perääntyessään he ottivat ensin panttivangeiksi 37:lla olleet kaksi pykälämiestä. Sen jälkeen he suunnistivat 36:lle. Asema oli jo tällöin täydessä hälytysvalmiudessa. Mutta koska vastarintamiehet uhkasivat pistää panttivangit hylkyyn, elleivät pääsisi asemalle, teki päällikkö raskaan, mutta viisaan ratkaisun. Kaikenlainen vastarinta kiellettiin. Vastarintaliike miehitti tämän jälkeen posen. Tässä vaiheessa Noona-koira ehti puraisemaan yhtä ählämiä, jolloin koiraa ammuttiin. Koira raahautui viimeisillä voimillaan pykäläkoppiin, jonne se sittemmin kuoli . Aseman miehistö laitettiin ensin makaamaan etupihalle. Tässä vaiheessa ala-asemalla huomattiin, että YK:n asemalla oli kutsumattomia vieraita. Ala-asema aloitti tulituksen raskaalla kk:lla. Luodit osuivat etupihalla makaavien suomalaisten sekaan. Onneksi kehenkään ei osunut. Vastarintaliikkeen ukot olivat suojassa t-vallien takana. Kun suomalaiset yrittivät mennä suojaan vallien taakse, tulittivat vastarintaliikken miehet heitä AK:lla. Lopulta suomalaiset komennettiin sheltteriin. Protoa liikelle laittamaan pakotettu viikkokuski ei saanut autoa liikkeelle, koska ählämit olivat itse autoa liikelle yrittäessään vetäneet vinssin päälle. Kun autoa sitten koitettiin saada liikkeelle veti vinssi vaijerin piukalle ja auto meinas sammua. . Koko ajan ala-asemalta tulitettiin 36:tta. Tämän jälkeen kuski komennettiin sheltteriin ja annettiin ukaasi, että sieltä ulostulevat ammutaan. Vastarintaliikkeen ukot tyhjensivät tämän jälkeen posen arvoesineistä ja aseista.Sitten ”vieraat” poistuivat poselta ja unifilin alueelta. Se että Reconin partio olisi seurannut ei pidä paikkaansa. Siellä ei tässä vaiheessa tiedetty asiasta mitään. Pitää myös muistaa, että näihin aikoihin Finbattin alueella piti järjestystä AMAL ei Hizbollah. Hessujen ukkoja ei juuri aseistettuna liikkunut alueella. Siitä piti AMAL huolen.

Valan viestissä oli viestimies (ollut ensimmäisessä rotaatiossa 36:lla, sitten siirretty valaan) Kunnari yrittänyt saada kusoja 36.lle siinä onnistumatta. Lopulta Kunnari oli otanut yhteyttä Taloon. Sieltä oltiin sanottu, että vika on huonoissa viestiyhteyksissä. Kunnari keräsi kuitenkin omatoimisesti porukan ja he menivät 36.lle ensimmäisenä. Siellä tilanne valkeni. Kuollut koira pykäläkopilla ja tyhjännäköinen asema oli pistänyt apujoukojen mielen vakavaksi. 36:n ukot olivat vielä sheltterissä. Kunnari ilmoitti Taloon. ForceCommander (Hägglund) haukkui miehet lampaiksi, kun eivät aloittaneet taistelua vaan antautuivat. Vasta komentajien (FC, pataljoonan komentaja) vaihdon jälkeen hiljalleen myönnettiin, että oli toimittu oikein.

1988  
1989  
1990  
1991  
1992 Posen porukka rupeaa pyörittämään valvonta-asemaa 9-36B. Katso muut tapahtumat kohdasta Operatiiviset.
1993

Operaatio Tilinteko ja muut vuoden tapahtumat löytyvät kohdasta Operatiiviset

Komentajan kiitokset operaatio Tilinteon aikaisesta toiminnasta

1994  
1995  
1996  
1997  
1998  
1999 Katso video Martti Tikan sivuilta
2000 Asema suljetaan ja puretaan.
2001 Lokakuussa Finbatt kotiutetaan ja posen seutu näytti vuonna 2001 tältä